Bodza bogyó tea

A bodza bogyó tea fogyasztása éppolyan jótékony hatású, mint a bodzavirág tea fogyasztása. Bár az ízük más, mivel az összetételük nem teljesen ugyanaz. A bodza – ez a hazánkban is őshonos növény – már a népi gyógyászatban és a természetgyógyászatban is fontos szerepet töltött és tölt be, mind a mai napig. Már nagymamáink is ismerték és gyűjtötték. Hiszen gyakran alkalmazott volt a különböző betegségek megelőzésére vagy kezelésére.

Azt tartották, hogy a bodza a szegények gyógyszeres szekrénye. Hiszen szinte minden részét felhasználták valamire. A virágjából tea, szörp és rántott bodza is készült. A levelét különböző sebek és duzzanatok enyhítésére, kezelésére használták. A gyökere vesepanaszok enyhítésére kiváló. A sötét színű bogyóiból pedig teát, lekvárt és bort is készítettek. De sok helyen a pálinkát is főzték, ha nagy mennyiség állt rendelkezésre.

Napjainkra mintha ismét reneszánszát élné, hiszen előtérbe került újra. Leginkább a nyári időszakban keresett a bodzás limonádé formájában, de számos bodzás finomság, fagyi, keksz, pohárkrém is készíthető belőle.

Érdekesség, hogy a szárított bodzavirággal cukrot is ízesíthetünk, melyet használhatunk sütemények, különböző édességek sütéséhez. Igazán sokoldalúan felhasználható és a hatása a szervezetünkre igazán jótékony.

Bodza bogyó tea hatása

A bodza termése cserzőanyagot, illóolajat, antocianin glikozidot és gyümölcssavakat is tartalmaz. Polifenol- és flavonoid tartalmuknál fogva a rákmegelőzésben is szerepet játszik. A belőle készült tea hatása enyhén hashajtó, de izzasztószerként, vizelethajtóként is kiváló. Enyhíti a reumás fájdalmakat is, akárcsak a bogyóból készített lekvár vagy dzsem. A fekete bodza rosttartalma és szerves anyagai segédkeznek a bélműködés szabályozásában és a felesleges gázkibocsátás csökkentésében egyaránt.

Bodzatea ára, vásárlása

A bodzateához nemcsak magunk gyűjthetjük a termést és a virágokat. Ha erre nincs lehetőségünk készen is vásárolhatunk bodzás készítményeket. Ezek bioboltokban, drogériákban, patikákban is elérhetők. De szárított bodzavirágot is vehetünk szintén a patikák, herbáriák kínálatában különböző kiszerelésekben megtalálhatók. Számos webáruházban is elérhetők és itt összevethetők az árak is rögtön és pontos leírásokat is találunk az egyes termékekről.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom