Bodza gondozása

A bodza gondozása nem olyan bonyolult feladat, ráadásul a bodza nem kényes, bár néhány kórokozója, kártevője akad.

A bodza mely hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – már hosszú idő óta ismert és alkalmazott növény a népi gyógyászatban. Számos helyen megtalálható erdőszéleken, réteken, mezőkön, de kiskertekben egyaránt. Védő szerepet is tulajdonítottak neki, ugyanis úgy tartották, hogy a házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. Sőt a sertésólak oldalába ültetett növény, az állatállományt is megvédi. Nagymamáink gyűjtötték a tavasz végén, nyár elején nyíló virágait és a sötét bogyós termését egyaránt. A bodza azon kevés növénynek egyike, melynek minden részét felhasználták. Az üreges nyeléből is különböző szerszámnyeleket, eszközöket, játékokat, sípot, furulyát faragtak.

A bodza gondozása

Talaja

A bodza jól alkalmazkodik a talaj típusokhoz, vadon is számos helyen előfordul. Bármilyen termőtalajon akár, száraz, kopár területeken is megél, de a levegős, nitrogénben gazdag, jó vízellátottságú, gyengén savanyú kémhatású talajon fejlődik leginkább.

Ültetése

Az ültetése előtt érdemes kiválasztani a helyét és előkészíteni a talaját. A bodza fényigényes növény, az árnyékos helyeken nem fejlődik jól. Az enyhén szeles részekre ültetve csökkenthetők a fekete tetvek által okozott kártevések.

Vízigénye

A túlságosan kötött, pangó vizes talajt nem kedveli, az a növény pusztulását is okozhatja. A homokos, felforrósodott talajon pedig a növény elszáradhat, a termés minősége és mennyisége is csökken, a termés aszalódik.

Gyommentesítése

Érdemes néha kapálni is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis öntözés hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll. A gyomosodást elkerülendő érdemes gyommentes közeget biztosítani, akár mulcsozással is számára. Figyeljünk rá, hogy tarackos növények ne maradjanak a földben, mivel ezek átszövik a növény gyökerét elvonva tőle a vizet.

Metszése

Alapvetően nem igényel metszést, de érdemes a beteg, sérült ágrészeket visszametszeni és akár koronaalakító metszést is alkalmazni a növény fejlődési szakaszának elején. Metszésével kialakítható dús, terebélyes bokor, de akár törzses, magas bodzafa is nevelhető.

Betegségei

A bodzának nincs sok kórokozója, kártevője, de érdemes megelőzéssel törekedni is erre. Ezt elsősorban a csemete gondos megválasztásával, a talaj előkészítésével érhetjük el. Ha a kórokozók felütötték a fejüket, szükséges megfelelő növényvédelemről gondoskodni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom