Bodza gyógynövény

A bodza gyógynövény is, melyet a népi gyógyászat egyik fontos elemeként tartunk számon. A gyógy- és fűszernövények évezredek óta jelen vannak az életünkben. Hiszen az ember a kezdetektől fogva a természetben keresi a táplálékát és a gyógymódot a betegségek megelőzésére, kezelésére egyaránt. A századok múlásával a tudományos kutatások igazolták számos – elsősorban inkább megfigyelésen alapuló – népi hiedelem megalapozottságát.  

A modern gyógyszerek jelentős része tartalmazza a gyógyfüvek azon aktív hatóanyagait, melyek a terápiás hatásért felelősek. Anyagcseréjük során a növények a különböző anyagokat állítanak elő, ezek egy részét vagy elraktározzák vagy megszabadulnak tőlük. Ilyen konkrét helyzet például a csírázás pillanata, a paraziták elleni védekezés vagy egyszerűen csak annak a megakadályozása, hogy ugyanazon a helyen más növények is megtelepedjenek és így táplálékot és helyet vegyenek el.

Gyógy- és fűszernövények

Egy gyógynövény hatása a benne található aktív hatóanyag típusától és mennyiségétől függ. Fontos tudni azonban, hogy természetüknél fogva ezek az aktív hatóanyagok kis mennyiségben gyógyító hatásúak. Azonban nagy mennyiségben vagy a szervezet számára nem megfelelően alkalmazva vagy mert az alany érzékeny az adott anyagra, rendkívül veszélyesek.

A gyógynövények alkalmazása tehát enyhébb zavarok és nem komoly betegség esetén jelenthet gyógymódot. Súlyos zavar vagy tényleges betegség esetén, mielőtt bármilyen készítményt vagy házi gyógymódot – ez a természetes gyógymódokra is érvényes – alkalmaznánk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni! Ugyanis a gyógynövények alkalmazásának számos ellenjavallata és veszélye is van, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fűszer és gyógynövények

A fűszernövények elsősorban az ételek fűszerezésére használt növények, bár többségük jótékonyan hat az emberi szervezetre.

Megtalálhatók bennük:

 • illóolajok

A növényekben általában a levelek felső szöveteiben, a virágban vagy a gyümölcsben találhatók. Gőzáramban történő desztilláció alkalmazásával nyerik ki. Eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyesek antiszeptikusak, mások a keringési, légző-, emésztő-, vagy az idegrendszerre hatnak.

 • tanninok

A növényekben nagy mennyiségben vannak jelen. Elsősorban sebek gyógyításában és károsodott szövetek regenerálásában használatosak összehúzó hatásuk miatt. Tanninban különösen a héj, a gyökerek, a termés, a levelek és a gubacs gazdagok.

 • keserű anyagok

Bizonyos növénycsaládok esetén gyakori, hogy változatos kémiai összetételük miatt többé-kevésbé keserű ízűek. A keserű anyagok képesek elősegíteni a májban nagyobb mennyiségű antiallergén anyag termelését és a szervezet méregtelenítését. Az orvosi gyakorlatban általában alkoholos kivonatban alkalmazzák.

A növényekben megtalálható aktív hatóanyagok között meg kell említeni az ásványi anyagokat és végül, de nem utolsó sorban a vitaminokat. Melyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek és a szervezetünk önmagától nem képes előállítani. Ezek elsősorban a zöldségekben és a gyümölcsökben vannak jelen.

Bodza gyógynövény

A bodza – mely hazánkban is őshonos növény – már a népi gyógyászatban fontos szerepet töltött be. De már az indiánok is ismerték és használták a sebek kezelésénél. Nagymamáink idejében is minden részét használták. A virágjából teát és szörpöt, a terméséből teát, lekvárt, bort főztek. A növény leveleit a sebgyógyításban, aranyerek kezelésében alkalmazták, de a szürke kéreg alatti háncsból is teát főztek, melyet féregűzésre használtak.

Gyógy és fűszernövények gyűjtése

A bodza nemcsak kertekben, de erdőszéleken, réteken, mezőkön, utak mentén is megtalálható, így gyűjtésére is számos lehetőség adódik. Talán a legkellemesebb pillanat, mikor leszedjük a saját „orvosságunkat”. Akár egy erdei séta során vagy a saját kertünkben nevelve a növényt.

Ehhez a legfontosabb azonban, hogy a leszedni szánt növényt tökéletesen ismerjük fel. Mert ugyan a csalán és a diófa levele könnyedén felismerhető, más kevésbé ismert fajok azonosítása nehézségekbe ütközhet. A fekete bodza sem tévesztendő össze a gyalogbodzával. Ez utóbbi termése ugyanis hasmenést, gyomorrontást okozhat.

Fontos tudni, hogy számos mérgező faj külsőleg igen hasonlít a gyógyító célra javasolt fajokhoz. Egy szelíd gyógyító összetévesztése egy ártalmas hatásúval komoly veszélyeket rejthet, adott esetben halált is okozhat!

Mikor szedjük a gyógyfüveket vagy fűszernövényeket?

A gyógynövények leszedésénél fontos a megfelelő pillanat kiválasztása, hogy a kellően érett növény a lehető legtöbb aktív hatóanyagot tartalmazza. Attól függően, hogy a növény melyik részét használjuk fel, különböző begyűjtési időszakokat különböztetünk meg:

 • virágok szedése: a virágzási szakasz elején, amikor a virágok még csak kinyílóban vannak, de nem nyíltak ki teljesen
 • levelek szedése: általában kevéssel a virágzás előtt, amikor már teljesen kifejlődtek, de még fiatalok
 • szár és föld feletti részek: kevéssel a virágzás előtt vagy alatt, ugyanabban az időszakban javasolt, mint a levelek szedése esetén
 • hagyma: röviddel a virágzás után, amikor a föld feletti részek kezdenek visszahúzódni
 • gyökér és gyöktörzs: a növény nyugalmi időszakában, általában ősszel az évelők és a kétéves növények esetén, és tavasz elején az örökzöldeknél
 • gumó: a virágzás pillanatában, amikor tápanyagokban a leggazdagabb
 • kéreg: a gyantás növények és a toboztermők kérgét tavasszal, a többi fa esetében a kifejlett példányokról télen, a fiatalokról ősszel szedjünk kérget
 • termések, gyümölcsök: a teljes érés idején, amikor a színük megváltozik
 • magok: mint a termés és a gyümölcs esetében, amikor már érettek és a növény kezd száradni, de mielőtt még magától elhullatná a magokat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom