Tartalomjegyzék
A bodza hashajtó és vízhajtó hatása is ismert. A bodza ugyanis régóta alkalmazott gyógynövény is, nemcsak a konyhában használjuk. Már az indiánok sebeket kezeltek, gyógyítottak vele, de nagymamáink is ismerték és gyűjtötték. Szinte minden része felhasználásra került és mivel könnyen elérhető volt – erdőszélen, réteken, utak mentén, de kertekben is – így a szegények gyógyszeres szekrényének is tartották. A május végétől nyíló virágait szörpnek, teának, a sötét bogyóit lekvár, bor készítésére használták. A leveléből borogatást készítettek, melyet sebek, duzzanatok kezelésére alkalmaztak. De a növény háncs alatti kérgéből és a gyökerekből is főztek teát. A szárból pedig – mely belül szivacsos – különböző eszközöket, sípot, furulyát faragtak.
Bodza hatása
A bodzának számos jótékony hatása van, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Ősszel megelőzésként immunerősítésre is fogyaszthatunk bodzavirág teát.
A szervezetre gyakorolt hatása
- vértisztító
- vizelethajtó
- hashajtó
- izzasztó
- emésztést segítő, serkentő
- köhögés csillapító, köptető
Gyógyászati javallatai:
- idegzsába (főleg arcidegzsába)
- megfázás
- láz
- influenzás tünetek
- csökkent vizeletkiválasztás
- székrekedés
A tavasz végétől, nyár elejétől nyíló virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztető, tenyérnyi nagyságú. Virágai bogernyőbe rendeződve nőnek. Termései, a bogyók augusztus, szeptemberre érnek be.
Bodza hasható hatása
Fogyókúrába is jól beilleszthető, ugyanis vizelethajtó, emésztést segítő hatása, jótékonyan hat a méregtelenítési folyamatoknál is.
Ebben az esetben a javasolt a bodzatea kúraszerű fogyasztása.
Méregtelenítés, súlycsökkentés esetén napi 1-2 csészével javasolt a fogyasztása étkezések előtt. Kúraszerűen alkalmazható 3-4 héten keresztül. Azonban érdemes figyelembe venni erőteljes vízhajtó hatását.
Bodzatea készítése
Hozzávalók:
- 4 db bodzavirág (friss vagy szárított)
- 3 dl víz
- 1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
- frissen facsart citrom leve – elhagyható
Bodzavirág tea elkészítése:
- A bodzavirágot öntsük le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
- Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. (Ne használjunk fém szűrőt)
- Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.
Bodza szüret:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez