Bodza hashajtó

A bodza hashajtó és vízhajtó hatása is ismert. A bodza ugyanis régóta alkalmazott gyógynövény is, nemcsak a konyhában használjuk. Már az indiánok sebeket kezeltek, gyógyítottak vele, de nagymamáink is ismerték és gyűjtötték. Szinte minden része felhasználásra került és mivel könnyen elérhető volt – erdőszélen, réteken, utak mentén, de kertekben is – így a szegények gyógyszeres szekrényének is tartották. A május végétől nyíló virágait szörpnek, teának, a sötét bogyóit lekvár, bor készítésére használták. A leveléből borogatást készítettek, melyet sebek, duzzanatok kezelésére alkalmaztak. De a növény háncs alatti kérgéből és a gyökerekből is főztek teát. A szárból pedig – mely belül szivacsos – különböző eszközöket, sípot, furulyát faragtak.

Bodza hatása

A bodzának számos jótékony hatása van, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Ősszel megelőzésként immunerősítésre is fogyaszthatunk bodzavirág teát.

A szervezetre gyakorolt hatása

  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • hashajtó
  • izzasztó
  • emésztést segítő, serkentő
  • köhögés csillapító, köptető

Gyógyászati javallatai:

  • idegzsába (főleg arcidegzsába)
  • megfázás
  • láz
  • influenzás tünetek
  • csökkent vizeletkiválasztás
  • székrekedés

A tavasz végétől, nyár elejétől nyíló virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztető, tenyérnyi nagyságú. Virágai bogernyőbe rendeződve nőnek. Termései, a bogyók augusztus, szeptemberre érnek be.

Bodza hasható hatása

Fogyókúrába is jól beilleszthető, ugyanis vizelethajtó, emésztést segítő hatása, jótékonyan hat a méregtelenítési folyamatoknál is.

Ebben az esetben a javasolt a bodzatea kúraszerű fogyasztása.

Méregtelenítés, súlycsökkentés esetén napi 1-2 csészével javasolt a fogyasztása étkezések előtt. Kúraszerűen alkalmazható 3-4 héten keresztül. Azonban érdemes figyelembe venni erőteljes vízhajtó hatását.

Bodzatea készítése

Hozzávalók:

  • 4 db bodzavirág (friss vagy szárított)
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
  • frissen facsart citrom leve – elhagyható

Bodzavirág tea elkészítése:

  1. A bodzavirágot öntsük le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
  2. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. (Ne használjunk fém szűrőt)
  3. Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.

Bodza szüret:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom