Bodza káros hatásai

A bodza káros hatásai kevésbé ismertek, hiszen a bodza az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez a hazánkban is őshonos, de Közép-Európában és Közép-Ázsiában is igen ismert cserje gyógynövényként is használatos. Régen a bodza szinte minden részét használták a gyógyászatban, még a kérgét is. Úgy tartották, hogy a házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. A bodza ráadásul nemcsak kertekben, de erdőszéleken, réteken, utak mentén is megtalálható. Mivel nem különösebben igényes növény, így a szennyezett levegőjű városokban is megél.

Bodza jótékony hatásai

Régen szinte a bodza részét felhasználták, gyógyító, megelőző célokra is. Napjainkban főleg a virágát, termését ismerik sokan, de a levelét és a háncsát is felhasználják. Ráadásul nemcsak egészséges, de még finom is. Kellemes illatú, így a gyerekek is kedvelik.

Szabályozza a bélműködést, segít a zsírok lebontásában így járulva hozzá a fogyókúra sikeréhez.

A virágából készült tea jótékony:

 • légúti megbetegedések kezelésében
 • megfázás
 • erős köhögés
 • asztmatikus panaszok esetén
 • segíti a vérkeringést
 • tisztítja az ereket
 • szabályozza a bélműködést
 • vizelethajtó
 • méregtelenítő

Hatékony segítség diéta, fogyókúra esetén is. Mivel segít a zsírok lebontásában is, így járulva hozzá a fogyókúra sikeréhez.

A bodza termése

A bodza termése számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, azonban csak teljesen érett állapotban szabad szüretelni, ugyanis az éretlen bogyók nagy mennyiségű ciánt is tartalmaznak. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, C- és B-vitaminok közül: B1-, B2-, B3-, B6-vitamin is. De rendkívül gazdag aminosavakban és kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, réz, valamint cink is bőven van benne.

A bodza termés jótékony hatása:

 • fejfájás, migrén esetén is alkalmazható
 • ideggyulladások
 • álmatlanság kezelésére
 • hashajtó
 • méregtelenítő

A bodza virágából és bogyójából készített tea sikeresen alkalmazható érelmeszesedés esetén.

Ehhez 10 dkg virágot és ugyanennyi bogyót 2 liter vízben fel kell forralni, majd hagyni kihűlni. Ha teljesen kihűlt, akkor át kell szűrni (fém szűrőt ne használjunk) és naponta három csészével kell fogyasztani kúraszerűen 3 hétig.

A bodzafa háncsa

A bodzafa szürke kéreg alatti része, a háncsa is sokféleképpen felhasználható. Főleg vízhajtóként, de idegi fájdalmak, köszvény, hólyag megbetegedések kezelésére is hatékony segítség.

A bodza levele

A bodza levelét sebek kezelésére, de aranyér problémák esetén is lehet használni. Mozsárban összetört vagy ledarált leveleit vékony gézrétegbe csomagolva kell a fájdalmas területre rakni.

Figyelmeztetés! Azonban, arra figyeljünk a bodza különböző részeinek a begyűjtése során, hogy a fekete bodzát ne tévesszük össze a gyalogbodzával, aminek bogyói mérgező hatásúak. Ezek fogyasztása ugyanis hasmenéssel, hányással járó gyenge lefolyású mérgezést okozhatnak. 

A gyalogbodza legfeljebb 1,5 méterre nő, levele hosszúkás, virága kellemetlen illatú, termései felfelé állnak. Ezzel szemben a fekete bodza 2-3 méterre növő, gömbölyded levelű, kellemes illatú virágokkal, a termése pedig lefelé áll. Ez utóbbi virágából szörp, limonádé, bodzafánk, míg terméséből, szörp, lekvár, pálinka, bor is készíthető

Bodza káros hatásai

Fontos tudni, hogy bár a bodza sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, vannak olyan esetek és körülmények, amelyekben a bodza káros hatásokat okozhat.

Bodza káros hatásai lehetnek

Mérgező részek

Némelyik része, például a levelek, a magok és a kérgi részek, mérgező anyagokat tartalmazhatnak, mint például a szambunigrin. Ezek a részek fogyasztásra nem alkalmasak és súlyos mellékhatásokat okozhatnak, mint például hányinger, hányás, hasmenés és még súlyosabb esetekben, akár veszélyes mértékű mérgezés is.

Gyomor- és bélrendszeri problémák

A bodza fogyasztása néhány egyén esetében gyomor-bélrendszeri irritációt okozhat, különösen, ha nagy mennyiségben vagy nagy koncentrációban fogyasztják. Ezek a problémák lehetnek enyhék, mint például gyomorégés vagy gyomorfájdalom, de súlyosabb esetekben akár hányás vagy hasmenés is előfordulhat.

Allergiás reakciók

Bár ritka, de előfordulhat allergiás reakció is a bodzára. Ezek a reakciók lehetnek enyhék, például bőrkiütések vagy viszketés formájában, de súlyos esetben anafilaxiás reakciók is előfordulhatnak. Ha bármilyen allergiás tünetet észlelünk a bodza fogyasztása után, azonnal hagyjuk abba és konzultáljunk orvosunkkal.

Gyógyszerkölcsönhatások

A bodzateának és kiegészítőknek lehetnek kölcsönhatásai bizonyos gyógyszerekkel. Például a bodzatea véralvadásgátlókkal vagy vízhajtókkal való együttes fogyasztása káros hatásokat okozhat, mint például a vérzés kockázatának növekedése vagy a víz- és elektrolitháztartás zavarai. Mindig fontos konzultálni orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, mielőtt bodzateát vagy bodza kiegészítőket fogyasztanánk, különösen, ha krónikus betegségben szenvedünk vagy rendszeresen gyógyszereket szedünk.

Bár a bodza sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, fontos tudni, hogy nem mindenki számára megfelelő vagy biztonságos. Mindig fontos az egyéni egészségi állapot és az esetleges egészségügyi problémák figyelembe vétele és konzultálunk egy szakemberrel, ha bizonytalanok vagyunk a bodza fogyasztásával kapcsolatban. A bodza fogyasztása esetén mindig fontos az óvatosság és a mértékletesség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom