Bodza kéreg

A bodza kéreg – bár nem sokan gondolnánk – de szintén jótékony hatású, akár a növény többi része. A bodza ez a hazánkban is őshonos növény ugyanis, nemcsak a konyhában ismert növény, de gyógynövény is. A pézsmaboglárfélék családjába tartozó cserje vagy kisebb fa, nem tévesztendő össze a fürtös- illetve a földi bodzával, ugyanis ez utóbbiak mérgezők! A földi bodza alacsonyabb és nem évelő, kellemetlen illatú. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és a szárát barna bélszövet tölti ki, ez különbözteti meg a fekete bodzától.

A fekete bodza erdőszéleken, utak mentén, réteken, mezőkön is megtalálható, de gyakori növény kiskertekben is. Azon ritka növények egyike, melynek minden része felhasználásra kerül(t). Már nagymamáink idején ismerék és alkalmazták jótékony hatását. Gyűjtötték a növényi részeket és a betegségek megelőzésére, kezelésére egyaránt felhasználták.

A szegények gyógyszeres szekrényeként is emlegetett növény sok helyen a házak és az ólak mellett is megtalálható volt. Ugyanis úgy tartották, hogy a házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. Sőt a sertésólak oldalába ültetett növény, az állatállományt is megvédi.

Bodza kéreg

A bodza minden részét felhasználták már régen is. A májustól nyíló virágait gyűjtötték és szörpöt, teát készítettek belőle. Nemcsak friss fogyasztásra, de ki is szárították és egész télen alkalmazták a különféle betegségek megelőzésére, kezelésére. A sötét, érett bogyóiból lekvárt, bort, pálinkát is főztek. A növény leveleiből borogatást készítettek, melyet sebek, duzzanatok kezelésére használtak. A háncs alatti kéreg és a gyökerek is felhasználásra kerültek. A szárából – mely üreges, az üreget fehér, puha, szivacsos bélszövet tölti ki – különböző eszközöket, szerszámnyelet, játékokat, furulyát, sípot faragtak. Ugyanis tüzelésre nem alkalmas a bodza. Nehezen kap lángra és hamar összeesik.

Bodza kéreg felhasználása, hatása

A bodzavirágból és a kéregből is teát készítenek leginkább. Ugyanis még a bodzafa szürke kéreg alatti része, a háncsa is sokféleképpen felhasználható. Főleg vízhajtóként, de idegi fájdalmak, köszvény, hólyag megbetegedések kezelésére hatékony segítség.

Figyelmeztetés! Jó tudni azonban, hogy a növény fás részei, így a levelek, szárak és gyökerek, erősen mérgezőek lehetnek. Ugyanis cianidszint felhalmozódásához vezethetnek a szervezetben. Ezért a virágok és termések felhasználása során is ügyelni kell arra, hogy a zöld szárakat eltávolítsuk. Azonban a virágok és a termés is számos hasznos összetevőt tartalmaz. Többek között vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, melyek segítenek a közérzet javításában, az egészség megőrzésében. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom