Bodza méz

A bodza méz készülhet házilag is, bár ezt nem igazán nevezhetjük méznek, mivel ahhoz nem sok köze van. Valamint létezik bodzás méz is, amely tényleg méz alapú, bodzásval ízesítve. Bodzás ízvilágot adó, világos színű, bodza illatú, kellemes ízű, finom méz. Ami a bodza jótékony hatását is magában foglalja. A bodza – ez a hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – ugyanis számos jótékony hatással bír. Már őseink ismerték és használták. A népi gyógyászatban is jelentős helyet foglalt el. Akkor minden részét felhasználták a virágtól, a kéregig. Érdemes gyűjteni virágját a májusi virágzáskor illetve bogyóját augusztus végén, ha érik. Azonban nem szabad összetéveszteni a fürtös- illetve a földi bodzával, ugyanis ezek mérgezők.

Bodzás méz készítése

Házilag is elkészíthetjük ezt a szirupot, mely immunerősítő hatású is, így a téli megfázásos időszak előtt teába téve nemcsak a gyerekeknek lesz segítség.

Hozzávalók:

  • 35-40 bodza virág
  • 3 db citrom
  • 1 liter víz
  • 1 kg kristálycukor

A bodzás méz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Óvatosan mossuk meg a virágokat, különben kiázik belőle az értékes virágpor.
  2. Vágjuk le a szárakat és a virágfejeket tegyük egy nagyobb edénybe.
  3. Öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a frissen facsart citromok levét és főzzük alacsony hőfokon 15 percig.
  4. Majd vegyük le a tűzhelyről és legalább egy éjszakán át pihentessük.
  5. Ezután vegyük ki a virágokat és szűrjük át a levet.
  6. Ha sűrűbbre szeretnénk akkor főzzük tovább.
  7. Majd töltsük üvegbe és jól záródó kupakkal zárjuk le.

Nemcsak tea ízesítésére, de süteményekbe is használhatjuk.

Bodza méz ár

Bodzás méz készen is vásárolható. Méhészetekben, webáruházakban különböző kiszerelésekben kapható. Attól függően, hogy milyen alapra (pl. akác) készül és milyen kiszerelésben, változik az ára is. Nem kifejezetten olcsó, de a méz önmagában nem olcsó mulatság, főleg ha tényleg minőségi hazai termelői mézet vásárolunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez