Bodza pálinka gyógyhatása

A pálinkák esetében a hatása is előtérbe szokott kerülni, akárcsak a bodza pálinka gyógyhatása. Ugyanis a pálinkákat nemcsak az élvezeti értékéért, de gyógyhatásáért is szokták fogyasztani. Ahogy a mondás is tartja: Kis mértékben gyógyszer – néhány száz éve pedig még valóban gyógyszerként alkalmazták. Hazánkban nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek, bár nem sok helyen foglalkoznak bodza pálinkafőzéssel. Ennek ellenére az utóbbi években egyre nagyobb kereslet van a különlegességek iránt. A hazai pálinkák egyébként is messze földön híresek, számos a hungarikumok listáján is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:

  1. Békési Szilvapálinka
  2. Göcseji Körtepálinka
  3. Gönci Barackpálinka
  4. Kecskeméti Barackpálinka
  5. Pannonhalmi Törkölypálinka
  6. Szabolcsi Almapálinka
  7. Szatmári Szilvapálinka
  8. Újfehértói Meggypálinka

A minőségi pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ennek oka pedig általában, hogy nem mutatós a gyümölcs, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak. Minőségi pálinkát ugyanis csak minőségi gyümölcsből tudunk főzni.

Hazánkban egyre többen főzetnek pálinkát és nemcsak a minőségi gyümölcsből, így viszont az íze, zamata nem lesz az igazi. Megváltoztak a szokások is: kisebb tételeket főzetnek le egyszerre vagy sokan maguk házilag főzik a pálinkát.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák. Az ideális pálinka gyümölcsös aromájú, lágy, harmonikus ízű, közepes alkoholtartalmú (kb. 40 fokos) egy kutatás szerint.

Bodza pálinka

Hazánkban a bodza pálinka fogyasztás nem rendelkezik olyan komoly tradícióval, mint a szilva- vagy barackpálinka esetén. Bár a bodza – mely hazánkban is őshonos – számos kertben és erdőszélen, utak mentés is megtalálható, azonban sokkal nagyobb mennyiség begyűjtése szükséges hozzá, mint például az alma esetében. Bár a bodza feldolgozásánál ugyanolyan fontos, hogy a levelek, a szárak, magok ne kerüljenek a cefrébe. Továbbá nagyon fontos a minőségi pálinka készítésénél, hogy az csak az ép, érett, zamatos gyümölcsből készüljön. Nemcsak a termésből, a bodzavirágból is készülhet párlat.

A kész bodza pálinka íze és illata semmivel össze nem hasonlítható. Minél tovább pihentetik vagy érlelik, annál zamatosabb, bársonyosabb, simább lesz. Citrusos, gyümölcsös aromájú, melyben a csokoládé íze is felfedezhető.

Bodza pálinka gyógyhatása

A bodza pálinka kis mennyiségben fogyasztva gyógyszerként is alkalmazható. Hatása, akárcsak a bodzavirág hatása elsősorban izzasztó, vizelethajtó és székrekedés ellen használható. De álmatlanság, migrén és ideggyulladások kezelésénél is segítség lehet.

Persze hangsúlyozni szükséges, hogy a mértékletesség itt is jelen van: csak kis mennyiségben használhatjuk gyógyírként a különböző betegségek kezelésére.

Pálinka vagy párlat?

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. A szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom