Bodza pálinka

Hazánkban nem sok helyen foglalkoznak bodza pálinka főzéssel, bár az utóbbi években egyre nagyobb kereslet van a különlegességek iránt. A hazai pálinkák egyébként is messze földön híresek, számos a hungarikumok listáján is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:

  • Békési Szilvapálinka
  • Göcseji Körtepálinka
  • Gönci Barackpálinka
  • Kecskeméti Barackpálinka
  • Pannonhalmi Törkölypálinka
  • Szabolcsi Almapálinka
  • Szatmári Szilvapálinka
  • Újfehértói Meggypálinka

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak. Minőségi pálinkát ugyanis csak minőségi gyümölcsből tudunk főzni.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Bodza pálinka

Hazánkban a bodza pálinka fogyasztás nem rendelkezik olyan komoly tradícióval, mint a szilva- vagy barackpálinka esetén. Bár a bodza – mely hazánkban is őshonos – számos kertben és erdőszélen, utak mentés is megtalálható, azonban sokkal nagyobb mennyiség begyűjtése szükséges hozzá, mint például az alma esetében. Bár a bodza feldolgozásánál ugyanolyan fontos, hogy a levelek, a szárak, magok ne kerüljenek a cefrébe. Továbbá nagyon fontos a minőségi pálinka készítésénél, hogy az csak az ép, érett, zamatos gyümölcsből készüljön. Nemcsak a termésből, a bodzavirágból is készülhet párlat.

A kész bodza pálinka íze és illata semmivel össze nem hasonlítható. Minél tovább pihentetik vagy érlelik, annál zamatosabb, bársonyosabb, simább lesz. Citrusos, gyümölcsös aromájú, melyben a csokoládé íze is felfedezhető.

Bodza pálinka hatása

A bodza pálinka kis mennyiségben fogyasztva gyógyszerként is alkalmazható. Hatása, akárcsak a bodzavirág hatása elsősorban izzasztó, vizelethajtó és székrekedés ellen használható. De álmatlanság, migrén és ideggyulladások kezelésénél is segítség lehet.

Pálinka vagy párlat?

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.  

Bodza pálinka készítés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom