Bodza virágzása 

A bodza virágzása sokak kedvenc hónapjában, jellemzően májusban kezdődik. Ilyenkor már nemcsak hosszabbak a nappalok, de már kellemesen melegen süt a nap és a virágok csodálatos illatát viszi a tavaszi szellő. A bodzavirág különösen erős illatú, mely nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel is használható. A bodza – ez a hazánkban is őshonos és Európában szinte mindenhol fellelhető növény – ráadásul azon kevés növények egyike, melynek szinte minden része felhasználható.

Jótékony hatása nagyon régóta ismert. Már nagymamáink idejében gyűjtötték és feldolgozták a növény különböző részeit. Hiszen a népi gyógyászat egyik jelentős növénye is volt. Abban az időben a veteményeskertek mellett – között – fűszer- és gyógynövények illatoztak, melyeket nemcsak a konyhában, hanem a gyógyászatban is használtak. Ismerték és alkalmazták a növényeket a különböző betegségek kezelésére, megelőzésére egyaránt. Aztán ez a tudás egy időre feledésbe merült.

Napjainkra ismét egyre többen fordulnak a gyógynövények, fűszernövények felé. Sok kertben – de erkélyen, balkonon is – újra illatoznak a különböző növények. A bodza szintén ismét a látómezőbe került, bár ennek oka elsősorban a népszerű bodzaszörpnek köszönhető. Pedig virágai sem csak szörpnek használhatók fel, mégis ez az egyik legismertebb feldolgozási formája. A szörpöt készíthetjük friss fogasztásra és télire is. De a nyári nagy melegben igen kedvelt frissítő a bodzás limonádé is.

Bodza virágzása

A bodza virágzása, már a nyár előhírnöke. Annál is inkább, mert ilyenkor készíthetjük a nyáron sokfelé fellelhető zamatos házi bodzaszörpöket. Ehhez pedig a virágokat erdőszéleken, réteken, utak mentén gyűjthetjük. Arra figyeljünk, hogy szennyeződésmentes helyről gyűjtsük. A bodza jellemzően 1,5-2 méter magasra növő cserje vagy kisebb fa, mely erdőszéleken, réteken, utak, de városokban is előfordul, ugyanis jól viseli a szennyezett levegőt is. A fiatal növény ágainak kérge zöld, míg egy éves kor fölött szürke vagy szürkésbarna színű a kérge, melyet paraszemölcsök borítanak. A szár üregét fehér, puha, szivacsszerű bélszövet tölti ki. Levelei 5-7 páratlan számú levelekből állnak.

A bodza virága – az időjárás függvényében – május közepétől, végétől nyílik. A virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztető, tenyérnyi nagyságú. Virágai bogernyőbe rendeződve nőnek. Termései, a bogyók augusztus, szeptemberre érnek be.

Bodzavirág gyűjtése

A bodzavirágot májustól gyűjthetjük. Lehetőleg forgalmas utaktól távol, szennyeződésmentes virágokat szedjünk, melyeken levéltetvek sem láthatók. A bodzának nem sok kártevője van, de a levéltetvek közéjük tartoznak. A tetvek az ágak szárán, levelén és virágán is előfordulhatnak. Már messziről feketéllenek és csillognak. Ezeket a növényeket kerüljük el. Érdemes kirándulásokkal összekötni az illatos virágok gyűjtését. Ehhez célszerű kosarat vinni magunkkal, abban szellősen tartható. A zacskóba gyűjtött virágot otthon minél előbb terítsük szét, nehogy berohadjon.

Szárítása

A begyűjtött virágokat frissen felhasználhatjuk szörpnek, limonádénak, teának vagy ki is ránthatjuk. A bodzavirágot cukorral elkeverve sütemények ízesítésére is használhatjuk. De készíthetünk belőle bodzás kekszet is. Ha ezen túlmenően még marad, azt érdemes kiszárítani és úgy elrakni későbbi felhasználás céljára.

Ehhez érdemes a virágokat kocsánnyal felfelé állítva, laza rétegben szétterítve szárítani. A legideálisabb egy jól szellőző padlás, de bárhol szárítható. A virág akkor elég száraz, ha a már a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Ezután a virágokat már könnyen le tudjuk a kocsányról kézzel morzsolni.

Bodza szüret

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom