Bodza vízhajtó hatása

A bodza vízhajtó hatása, már évszázadok óta ismert. Bár az utóbbi évtizedekben elhanyagoltuk, napjainkra ismét reneszánszát éli. A bodza hazánkban is őshonos, erdőszéleken, utak mentén, réteken, de kertekben is előforduló cserje vagy kisebb fa. Leginkább szörpként és lekvárként ismerjük, pedig bor, pálinka, de még méz is készíthető belőle. Nyaranta egyre több cukrászdában, étteremben, bistroban kapni bodzás limonádét vagy bodzaszörpöt és nemcsak a gyerekek körében egyre népszerűbb. Ráadásul a hatása a szervezetünkre igazán jótékony.

Bodza hatása

A bodza hatása már hosszú ideje ismert, hiszen nagymamáink korában is már a népi gyógyászat egyik fontos eleme volt. Nemcsak a virágját és a termését, de a levelét és a kérgét is felhasználták. A népi gyógyászatban az idegzsába – főleg az arcidegzsába – esetén használták.

Ezen kívül a szervezetre gyakorolt hatása

  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • hashajtó
  • izzasztó
  • emésztést segítő, serkentő

Hasznos összetevői többek között: cukrok, B csoport vitaminjai, szerves savak – citromsav, almasav, klorogénsav – pektin, antocianidin színezékek és flavonoidok.

Gyógyászati javallatai:

  • idegzsába (főleg arcidegzsába)
  • megfázás
  • láz
  • influenzás tünetek
  • csökkent vizeletkiválasztás
  • székrekedés

Bodza vízhajtó hatása  

A bodza virágából készült tea nemcsak vízhajtó hatású, de a veséket is átmossa. Ezen túlmenően a májjal együtt a méreganyagok kiiktatását is segíti a vérből. De serkenti a vörösvérsejt képződését és a vérnyomást és koleszterinszintet is szabályozza.

Bodzatea készítése

Hozzávalók:

  • 4 db bodzavirág (friss vagy szárított)
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
  • frissen facsart citrom leve – elhagyható

Bodzavirág tea elkészítése:

  1. A bodzavirágot öntsük le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
  2. Hagyjuk állni 10 percet, majd szűrjük le.
  3. Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.

Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és szedni belőle olyan helyről, ahol nem éri szennyeződés. Aztán vagy frissen felhasználjuk, vagy szárítjuk és eltároljuk későbbi felhasználásra.

Bodzatea készítés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez