Bodza

Tartalomjegyzék

A bodza hazánkban is megtalálható akár 5 méter magasra is megnövő a pézsmaboglárfélék családjába tartozó cserje vagy kisebb fa. Népies nevén bocfa, csete, fekete bodza, gyepűbodza), mely nem tévesztendő össze a fürtös- illetve a földi bodzával, ugyanis ez utóbbiak mérgezők! A földi bodza alacsonyabb és nem évelő, kellemetlen illatú. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és a szárát barna bélszövet tölti ki, ez különbözteti meg a fekete bodzától.

A bodza hazánkban is őshonos, de Közép-Európában és Közép-Ázsiában is igen ismert cserje. Régen a bodza szinte minden részét használták a népi gyógyászatban, még a kérgét is, ma már nem. A bodzateát is fogyasztották betegségek megelőzésére, de kezelésre egyaránt.

Úgy tartották, hogy a házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. Sőt a sertésólak oldalába ültetett növény, az állatállományt is megvédi.

Bodza jellemzői

Hazánkban erdők szélén, utak mentén, réteken, de kertekben is találkozhatunk a bozótos cserjével. Jellemzően 1,5-2 méter magasra nő, de elérheti akár az 5-6 méter magasságot is. A fiatal növény ágainak kérge zöld, míg egy éves kor fölött szürke vagy szürkésbarna színű a kérge, melyet paraszemölcsök borítanak. A szár üregét fehér, puha, szivacsszerű bélszövet tölti ki.

Levelei 5-7 páratlan számú levelekből állnak. A virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztető, tenyérnyi nagyságú. Virágai bogernyőbe rendeződve nőnek és májusban, júniusban nyílnak. Aromája intenzíven édeskés, citrusos jegyekkel. A bogyók augusztus, szeptemberre érnek be.

Felhasználása

Napjainkban leginkább szörpként és lekvárként ismerjük. Pedig egyéb étkezési célú felhasználása is lehetséges. A 19. századtól nagy népszerűségnek örvendő étel volt a bodzafánk, vagy más néven a rántott bodzavirág, melyet fahéjas cukorral megszórva fogyasztottak. De bor, pálinka, méz, leves, savanyúság és ecet is készíthető belőle. De például a hagyományos angol ketchup egyik fő összetevője is.

Nyári nagy melegben jóleső frissítő a bodzás limonádé vagy a bodzatea is. A bodza rendkívül jótékony hatású, virága az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag. Termése pedig természetes színezőként és ízesítőként is használatos.

Korábban a bodzaszár belét eltávolítva a szárából sípot, furulyát, különböző játékokat készítettek. A bodzafa fűtőértéke elenyésző, nehéz meggyújtani és hamar hamuvá omlik össze.

A virágát és termését is gyűjthetjük.

Bodzaszörp készítése:

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom