Bodzabor

A bodzabor a bodza erjesztésével előállított alkoholos ital. Készülhet a bodza virágából, de a bogyójából is. A bor elnevezést hazánkban kizárólag a szőlőből készített italra használható. Külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből vagy virágból, termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják. A gyümölcsbor kis mértékű fogyasztás esetén ugyanolyan jótékony hatású, mint a bor.

Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb gyümölcsbor, de sokféle gyümölcsből készítik. Hazánkban már hosszú időre nyúlik vissza a gyümölcsbor készítése is, hiszen a paraszti gazdaságokban fellelhető mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült belőle az aszalt gyümölcs – majd később már a befőttek, – valamint a pálinka és a bor egyaránt. Amíg a szocializmus évei alatt vétek volt az ép, egészséges gyümölcsöt felhasználni ez utóbbiaknak, addig napjainkban a legfinomabb, legzamatosabb érett gyümölcsökből készül a minőségi bor és pálinka is.  A bodzabor esetében is igaz, hogy minőségi bor csak teljesen beérett, de hibátlan, szennyező anyagoktól megtisztított gyümölcsből nyerhető. Ez adja zamatát jellegzetes gyümölcsös ízét.

Bodzabor  

A bodzabor már számos kézműves üzlet polcain található. A fénylő piros, sötétbordó színű, érett gyümölcsös és intenzív illatú bort egyedülálló íz jellemzi. Finom illatú, aromás, lágy zamatú, mely jótékony hatással van a szervezetre is. A bodza jellegzetes aromája, intenzíven benne van, utóíze kicsit a bodzaszörphöz hasonlatos. Főleg az édes karakteres ízek kedvelőinek ajánlott, desszertek, sütemények mellé, vagy akár szárnyasokhoz, könnyű grillételekhez. Ízvilága a könnyed, édes fehérborokéhoz hasonlatos. Akár önmagában, akár fröccsként egyaránt ajánlott a fogyasztása. Sőt otthon is lehet próbálkozni az elkészítésével.

Bodzabor otthon?

A bodzabor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, édeskés, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Ha gyűjtöttünk egy nagyobb mennyiségű bodzavirágot vagy termést, érdemes megpróbálkozni vele. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítés 5-6 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort néhány hét alatt ajánlott el is fogyasztani.

Bodzavirág bor készítése házilag

Hozzávalók:

  • 2 liter bodzavirág
  • 6 liter víz
  • 2 kg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész karikára vágott bio- vagy kezeletlen héjú citrom

Bodza előkészítése 

  • vizsgáljuk át a virágokat
  • a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)

A bodzavirág bor elkészítése:

  1. A megtisztított virágokat öntsük egy nagyobb fazékba.
  2. Öntsünk hozzá 6 liter forrásban lévő vizet.
  3. Majd tegyük félre egy napra.
  4. Ezután szűrjük le és öntsük ballonba.
  5. Adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és keverjük össze.
  6. Ha nem elég édes, adjunk hozzá még cukrot.
  7. Majd 5-6 hétig hagyjuk forrni.
  8. Ennek leteltével fejtsük át, hogy az alján összegyűlt üledéktől megszűrjük.
  9. Majd további 2 hétig erjesszük.
  10. Akkor jó, ha már letisztult, ekkor töltsük át palackokba.

A bodzabor enyhe vízhajtó hatású, de védi az ereket is.  

Bodzabogyóbor készítése házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg 35 dkg érett bodzabogyó
  • 1 kg 35 dkg cukor
  • 3,78 l víz
  • teáskanálnyi citromsav
  • élesztő

Elkészítése:

  1. Először szemezzük le a megmosott bogyókat (villával, ha kézzel csináljuk csak gumikesztyűben, mert erősen fog!).
  2. Majd tegyük egy nagyobb edénybe.
  3. A vizet forraljuk fel.
  4. Öntsük hozzá bodzára a felforralt víz felét és hagyjuk kihűlni.
  5. A maradék vízben oldjuk fel a cukrot és egy szitán szűrjük át a bogyós vizet a cukrosra.
  6. Adjuk hozzá a citromsavat és az élesztőt.
  7. Majd az egészet öntsük egy ballonba és zárjuk le.
  8. Tartsuk meleg helyen, hogy a bor el tudjon kezdeni erjedni.
  9. Ha már befejeződött az erjedés, fejtsük át tiszta edénybe a bort.
  10. Majd hagyjuk még úgy is állni néhány hetet, aztán szűrjük át újra és palackozzuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsbor

Vissza a kategória cikkeihez