Tartalomjegyzék
A bodzabor a bodza erjesztésével előállított alkoholos ital. Készülhet a bodza virágából, de a bogyójából is. A bor elnevezést hazánkban kizárólag a szőlőből készített italra használható. Külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből vagy virágból, termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják. A gyümölcsbor kis mértékű fogyasztás esetén ugyanolyan jótékony hatású, mint a bor.
Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb gyümölcsbor, de sokféle gyümölcsből készítik. Hazánkban már hosszú időre nyúlik vissza a gyümölcsbor készítése is, hiszen a paraszti gazdaságokban fellelhető mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült belőle az aszalt gyümölcs – majd később már a befőttek, – valamint a pálinka és a bor egyaránt. Amíg a szocializmus évei alatt vétek volt az ép, egészséges gyümölcsöt felhasználni ez utóbbiaknak, addig napjainkban a legfinomabb, legzamatosabb érett gyümölcsökből készül a minőségi bor és pálinka is. A bodzabor esetében is igaz, hogy minőségi bor csak teljesen beérett, de hibátlan, szennyező anyagoktól megtisztított gyümölcsből nyerhető. Ez adja zamatát jellegzetes gyümölcsös ízét.
Bodzabor
A bodzabor már számos kézműves üzlet polcain található. A fénylő piros, sötétbordó színű, érett gyümölcsös és intenzív illatú bort egyedülálló íz jellemzi. Finom illatú, aromás, lágy zamatú, mely jótékony hatással van a szervezetre is. A bodza jellegzetes aromája, intenzíven benne van, utóíze kicsit a bodzaszörphöz hasonlatos. Főleg az édes karakteres ízek kedvelőinek ajánlott, desszertek, sütemények mellé, vagy akár szárnyasokhoz, könnyű grillételekhez. Ízvilága a könnyed, édes fehérborokéhoz hasonlatos. Akár önmagában, akár fröccsként egyaránt ajánlott a fogyasztása. Sőt otthon is lehet próbálkozni az elkészítésével.
Bodzabor otthon?
A bodzabor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, édeskés, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Ha gyűjtöttünk egy nagyobb mennyiségű bodzavirágot vagy termést, érdemes megpróbálkozni vele. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítés 5-6 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort néhány hét alatt ajánlott el is fogyasztani.
Bodzavirág bor készítése házilag
Hozzávalók:
- 2 liter bodzavirág
- 6 liter víz
- 2 kg cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 egész karikára vágott bio- vagy kezeletlen héjú citrom
Bodza előkészítése
- vizsgáljuk át a virágokat
- a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)
A bodzavirág bor elkészítése:
- A megtisztított virágokat öntsük egy nagyobb fazékba.
- Öntsünk hozzá 6 liter forrásban lévő vizet.
- Majd tegyük félre egy napra.
- Ezután szűrjük le és öntsük ballonba.
- Adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és keverjük össze.
- Ha nem elég édes, adjunk hozzá még cukrot.
- Majd 5-6 hétig hagyjuk forrni.
- Ennek leteltével fejtsük át, hogy az alján összegyűlt üledéktől megszűrjük.
- Majd további 2 hétig erjesszük.
- Akkor jó, ha már letisztult, ekkor töltsük át palackokba.
A bodzabor enyhe vízhajtó hatású, de védi az ereket is.
Bodzabogyóbor készítése házilag
Hozzávalók:
- 1 kg 35 dkg érett bodzabogyó
- 1 kg 35 dkg cukor
- 3,78 l víz
- teáskanálnyi citromsav
- élesztő
Elkészítése:
- Először szemezzük le a megmosott bogyókat (villával, ha kézzel csináljuk csak gumikesztyűben, mert erősen fog!).
- Majd tegyük egy nagyobb edénybe.
- A vizet forraljuk fel.
- Öntsük hozzá bodzára a felforralt víz felét és hagyjuk kihűlni.
- A maradék vízben oldjuk fel a cukrot és egy szitán szűrjük át a bogyós vizet a cukrosra.
- Adjuk hozzá a citromsavat és az élesztőt.
- Majd az egészet öntsük egy ballonba és zárjuk le.
- Tartsuk meleg helyen, hogy a bor el tudjon kezdeni erjedni.
- Ha már befejeződött az erjedés, fejtsük át tiszta edénybe a bort.
- Majd hagyjuk még úgy is állni néhány hetet, aztán szűrjük át újra és palackozzuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsbor
Vissza a kategória cikkeihez