Tartalomjegyzék
A bodza az utóbbi időben reneszánszát éli, és szezonban egyre több helyen fő a bodzadzsem is a fazekakban. Bár ezt az illatos növényt leginkább a szörppel szoktuk azonosítani, nemcsak ebben a formában készíthető, hiszen lekvár, pálinka, bor, de akár bodza méz is remek belőle. Augusztus közepén, végén, ha érik a bodzabogyó, érdemes belőle szedni, mert nemcsak nagyon egészséges, de rendkívül finom dzsem is készíthető belőle. Arra figyeljünk, hogy csak olyan helyről gyűjtsük be az érett bogyókat, ahol nem éri szennyeződés. A bodzabogyók számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalma miatt remek immunerősítő, de ismert vizelethajtó, enyhén hashajtó és fájdalomcsillapító hatásáról is.
TIPP: A fekete bodzabogyók fognak, így érdemes gumikesztyűben dolgozni vele.
Egyszerű bodzadzsem recept
Hozzávalók:
- 2 kg bodzabogyó (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 1,2 kg cukor
- 6 dl víz
- 1 evőkanál citromsav
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
- nátrium-benzoát – elhagyható
A bodza előkészítése:
- az érett bogyókat szemezzük le (csak teljesen érett, kocsány és mag nélküli bogyókat használjunk fel)
- alaposan mossuk meg
- a hibás, éretlen szemeket válogassuk ki
A házi bodzadzsem elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a megmosott, kiválogatott bodzaszemeket botmixerrel turmixoljuk össze.
- Egy edényben forraljuk fel a vizet, amiben olvasszuk fel a cukrot, folyamatos keverés mellett.
- Majd adjuk hozzá a bodzabogyót és kis lángon egy órán keresztük főzzük fedővel lefedve.
- Ezután adjuk hozzá a citromsavat is és időnként kevergessük meg, nehogy leégjen.
- Amikor a dzsem már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón töltsük az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
TIPP: Jól keverhető almával, birsalmával, szilvával.
Nagyon finom kalácsra, kenyérre, pirítósra kenve, de kerülhet palacsintába vagy süteményekbe is. Jó étvágyat hozzá!
Bodzalekvár:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez