Bodzadzsem

A bodza az utóbbi időben reneszánszát éli, és szezonban egyre több helyen fő a bodzadzsem is a fazekakban. Bár ezt az illatos növényt leginkább a szörppel szoktuk azonosítani, nemcsak ebben a formában készíthető, hiszen lekvár, pálinka, bor, de akár bodza méz is remek belőle. Augusztus közepén, végén, ha érik a bodzabogyó, érdemes belőle szedni, mert nemcsak nagyon egészséges, de rendkívül finom dzsem is készíthető belőle. Arra figyeljünk, hogy csak olyan helyről gyűjtsük be az érett bogyókat, ahol nem éri szennyeződés. A bodzabogyók számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalma miatt remek immunerősítő, de ismert vizelethajtó, enyhén hashajtó és fájdalomcsillapító hatásáról is.

TIPP: A fekete bodzabogyók fognak, így érdemes gumikesztyűben dolgozni vele.

Egyszerű bodzadzsem recept

Hozzávalók:

  • 2 kg bodzabogyó (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 1,2 kg cukor
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál citromsav
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal
  • nátrium-benzoát – elhagyható

A bodza előkészítése:

  • az érett bogyókat szemezzük le (csak teljesen érett, kocsány és mag nélküli bogyókat használjunk fel)
  • alaposan mossuk meg
  • a hibás, éretlen szemeket válogassuk ki

A házi bodzadzsem elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a megmosott, kiválogatott bodzaszemeket botmixerrel turmixoljuk össze.
  2. Egy edényben forraljuk fel a vizet, amiben olvasszuk fel a cukrot, folyamatos keverés mellett.
  3. Majd adjuk hozzá a bodzabogyót és kis lángon egy órán keresztük főzzük fedővel lefedve.
  4. Ezután adjuk hozzá a citromsavat is és időnként kevergessük meg, nehogy leégjen.
  5. Amikor a dzsem már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón töltsük az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  6. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  7. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  8. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

TIPP: Jól keverhető almával, birsalmával, szilvával.

Nagyon finom kalácsra, kenyérre, pirítósra kenve, de kerülhet palacsintába vagy süteményekbe is. Jó étvágyat hozzá!

Bodzalekvár:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom