Tartalomjegyzék
A bodzaecet – egy bármely gyümölcsborecetben érlelt bodzavirág leszűrve – egészségre gyakorolt hatása rendkívül jótékony. Az ecet hosszú idő óta univerzális termék a háztartásban. Hiszen használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb az almaecet, mely lágyabb, kellemesebb aromájú, mint a háztartásokban leggyakrabban előforduló 10 és 20 százalékos ecetsavak.
A bodzaecet jótékony hatásai
A bodza hazánkban is őshonos növény, mely számos jótékony hatással rendelkezik. Szinte minden része felhasználható. A rendkívül illatos bodzavirágból szörp, tea, de fagylalt is készíthető. A levelét sebek gyógyítására, duzzanatok kezelésére használták. Sötét érett bogyóiból leginkább lekvárt, bort, pálinkát készítenek. Már a népi gyógyászatban is ismert és alkalmazott gyógynövény volt. Leginkább megfázásos tünetek, influenza, idegzsába – főleg arcidegzsába – kezelésére használták. De vízhajtó és hashajtó hatású is.
Rendszeres fogyasztása az egészségre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően kifejezetten javasolt. Nem csak az ételek ízesítésére, de még a szépségápolásban is használatos.
A bodzaecet jótékony hatásai
- enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat
- csökkenti a szervezet koleszterinszintjét
- fontos szerepe van a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében is
- magas vérnyomás kezelésére is alkalmas
- migrén esetén is alkalmazható
- remek fertőtlenítő és gombaölőszer
Nem csak belsőleg, hanem külsőleg is nagy segítségünkre lehet., hiszen az ecetes fürdővíz feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású és a bőrt illatosítja és tisztítja is. Az ecetes hajöblítés pedig a hajunkat teszi selymessé, lazává és fényessé. Ehhez 4-5 evőkanál ecetet szét kell kenni a hajon, majd leöblíteni.
Bodzaecet készítése házilag
A bodzavirágot az ecethez szennyeződésmentes területről, távol az országutaktól gyűjtsük, így nem szükséges megmosni. A mosással ugyanis az értékes virágporból veszítünk.
Hozzávalók:
- 8-10 db bodzavirág
- 2 szem szegfűszeg
- 1 liter almaecet – vagy más gyümölcsecet
- 5 literes üveg
Elkészítése:
- Egy 5 literes befőttesüvegbe tegyünk 8-10 db bodzavirágot.
- Adjunk hozzá 2 egész szegfűszeget.
- Öntsünk rá 1 liter gyümölcsecetet.
- Zárjuk le.
- Hagyjuk állni 10-14 napig, majd szűrjük le.
TIPP: Csinos üvegekbe töltve remek ajándék is lehet bármely alkalomra.
A bodzaecet felhasználása
Számos módon felhasználható, de leginkább salátákat ízesíthetünk vele. Salátaöntet is készíthetünk belőle, ehhez olívaolajjal, kevés mézzel, sóval, borssal fűszerezzük ízlés szerint. Kiváló sültek mellé is.
Bodzaecet fogyókúrában
Fogyókúra esetén is alkalmazható, hiszen gyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Türelmesnek kell lenni azonban, mivel jótékony hatását hosszú távon fejti ki, így a többletsúly fokozatosan adható le.
Alkalmazása: 1 evőkanál ecetet el kell keverni 3 dl vízben és étkezés előtt 10-15 perccel meginni.
Másik lehetséges alkalmazási módja: naponta egy stampedli almaecet melybe méz van elkeverve, reggeli után elfogyasztva szintén fogyasztó hatású.
Érzékeny gyomrúaknak és gyomorfekély esetén nem ajánlott!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza
Vissza a kategória cikkeihez