Bodzalevél

A bodzalevél a bodza növény jellegzetes szagú, páratlanul szárnyaltan összetett levele. A bodza – mely hazánkban is őshonos – már a népi gyógyászat egyik fontos eleme volt. Jótékony hatásait már régóta ismerik és alkalmazzák a különféle megbetegedések kezelésében, megelőzésében egyaránt. A bodza gyógynövény is, nemcsak a konyhakertek illatos növénye, melyből szörpöt és lekvárt is készíthetünk. Nagymamáink idején nemcsak a virágát és a termését hasznosították, hanem szinte minden részét. Leveléből és a kéreg alatti háncs részből is gyógyteákat főztek, a szárából pedig különféle eszközöket – szerszámnyelet, furulyát, sípot, játékokat – készítettek.

Bodzalevél jellemzői

A fekete bodza páratlanul szárnyaltan összetett levelei, gömbölydedek, szélük a sima levélváll kivételével fűrészes. Jellegzetes szagúak.

A bodza levelét nemcsak tea főzésére, de házikertben a tápanyag utánpótlására is használhatjuk. Nemcsak tápanyagot biztosít, de a káposztalepkéket is távol tartja. Ehhez 1 marék bodza levelét 10 liter vízben fél óráig forraljunk fel, majd hűtsük vissza. Szűrjük le és kétszeresen hígítsuk esővízzel vagy kútvízzel. Így használhatjuk permetezésre és tápanyag biztosítására egyaránt, mivel magas a nitrogén és mikroelem tartalma.

Bodzalevél tea készítése

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál szárított bodzalevél  
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
  • frissen facsart citrom leve – elhagyható

A szárított bodza leveléből készült tea elkészítése:

  1. A szárított bodza levelet forrázzuk le 1 liternyi vízzel és fedjük le.
  2. Hagyjuk állni lefedve 10-15 percet, majd szűrjük le. (Ne használjunk fém szűrőt)
  3. Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.

Bodzalevél tea hatásai a szervezetre

  • hashajtó, vizelethajtó
  • vízhajtó – a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása
  • köhögés csillapító
  • segítség a rekedtség kezelésében
  • immunerősítő
  • izzasztó, lázcsillapító
  • emésztést segítő, serkentő, méregtelenítő
  • vértiszító

Bodzalevél gyógyhatása

A bodza levele cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, A-vitamint is tartalmaz. A növény leveléből készült teát az alábbi betegségek kezelésére alkalmazzák:

  • reumás panaszok enyhítésére
  • vizelethajtásra
  • izzasztásra
  • lázcsillapításra
  • megfázásos tünetek kezelésére
  • koszorúér megbetegedésben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására
  • méregtelenítésre

A teának megfőzött leveleket gézlapcsokák közé téve a sebgyógyításban, aranyerek kezelésére is használják. A népi gyógyászatban a nyers leveleket is használták a sebgyógyításban és a duzzanatokra egyaránt. A szürke kéreg alatti háncsból is főztek teát, melyet féregűzésre használtak.

Fontos!

A bodza begyűjtése során arra nagyon figyeljünk, hogy csak forgalomtól távol, szennyeződésmentes területről szedjük a növényi részeket. Valamint, hogy a fekete bodzát ne tévesszük össze a gyalogbodzával, aminek bogyói mérgező hatásúak. Ezek fogyasztása ugyanis hasmenéssel, hányással járó gyenge lefolyású mérgezést okozhatnak. 

Érdemes tudni, hogy a gyalogbodza legfeljebb 1,5 méterre nő, levele hosszúkás, virága kellemetlen illatú, termései felfelé állnak. Ezzel szemben a fekete bodza 2-3 méterre növő, gömbölyded levelű, kellemes illatú virágokkal, a termése pedig lefelé áll.

A levelek, szárak és a virágok zöld részei szintén nem kerülhetnek felhasználásra, mert azok a cianid szint felhalmozódását okozhatják a szervezetben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom