Bodzás limonádé

A bodzás limonádé az utóbbi idők egyik legnépszerűbb hűsítő itala, akárcsak a levendula szörp. Pedig mindkettő már nagymamáink korában ismert és készített volt, de valahogy a feledés homályába merült. Azonban az utóbbi években újra reneszánszát élik a különböző szörpök és leporolásra kerültek a régi receptek is. Számos cukrászdában, bistroban, étteremben kínálják az ételkülönlegességek mellé a házi készítésű limonádékat is. Mi magunk is készíthetünk otthon, és akár ajándéknak is remek választás. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék lehet bármely alkalomra.

Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és bőven szedni belőle. Arra azonban figyeljünk, hogy csak helyről gyűjtsük be, ahol nem éri szennyeződés. Aztán már állhatunk is neki a limonádé készítésének! Ha több virágot gyűjtünk, mint amit fel tudunk használni frissen akkor, ki is száríthatjuk. 6 kg friss virágból 1 kg szárított virágot nyerünk.

Házi bodzás limonádé recept

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb bodzavirág (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több, kevesebb)
  • 1 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
  • egy liter víz
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

A bodza előkészítése:

  • vizsgáljuk át a virágokat
  • a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)

Az egyszerű házi bodzás limonádé elkészítési lépései:

  1. Az átvizsgált, szennyeződéstől és rovaroktól mentes virágokat óvatosan öblítsük át, majd szűrőn csöpögtessük le.
  2. Egy nagyobb – legalább másfél literes – kancsóba tegyük bele a virágokat.
  3. Majd kevés vízben oldjuk fel a cukrot, hagyjuk kicsit hűlni, és öntsük fel a hideg vízzel.  
  4. A citromot alaposan mossuk meg és szeleteljük fel.
  5. Tegyük a bodzavirágokra a felszeletelt citromkarikákat és öntsük fel a cukorral elkevert vízzel.
  6. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy lehűljön és kicsit összeérjenek az ízek.

TIPP: Jégkocka tartóba is tölthetünk belőle és egyéb szörpöket vagy ásványvizet is ízesíthetünk vele.

Garantáltan nemcsak a gyerekek kedvence lesz!

Bodzaszörp készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez