Bodzaszörp télire

A bodzaszörp télire is készíthető, nemcsak friss fogyasztásra. A szörpök készítése az utóbbi időben ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A bodzaszörp ismét reneszánszát éli, akárcsak a levendula szörp vagy a hagyományos gyümölcsszörpök. Bár néhány évtizedig keresettebb volt a bolti cukros szörp, napjainkra leporolásra kerültek a nagymamák receptjei és szezonban egyre többen készítik házilag a friss, gyümölcsös szörpöket. Nemcsak gyümölcsből, hiszen a levendulaszörp vagy a mentaszörp is nagyon népszerű. Ráadásul csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.

Ha nyílik a bodzavirág érdemes nagyobb kirándulásokat tenni és szedni belőle olyan helyről, ahol nem éri szennyeződés. Aztán már állhatunk is neki a szörp készítésének!

Házi bodzaszörp télire – recept

Hozzávalók:

  • 30 nagyobb bodzavirág (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 4 kg cukor
  • 5 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
  • 6 liter víz
  • 10 dkg citromsav
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

A bodza előkészítése:

  • vizsgáljuk át a virágokat
  • a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)

A házi bodzaszörp készítése télire:

  1. Először forraljunk fel 5 liternyi cukrot, melyhez adjunk hozzá 3,5 kg cukrot.
  2. A maradék 50 dkg cukrot karamellizáljuk vagyis töltsük egy edénybe és kezdjük el felolvasztani. A hőtől – 160ºC-on – színtelen, folyékony sziruppá olvad. Majd magasabb hőfokon elkezd barnulni, édeskés aromát kibocsájtva.
  3. Ha elkészült óvatosan adagolva ráöntünk 1 liter vizet. Vigyázat! Felfröccsenhet a forró szirup égési sérüléseket okozva!
  4. Majd kevergessük addig, amíg a cukor teljesen felolvad és forraljuk fel.
  5. Aztán öntsük hozzá az 5 liter cukorsziruphoz és forraljuk jól össze.
  6. Majd vegyük le a tűzről és tegyük félre, hagyjuk hűlni.
  7. Ha kihűlt, adjuk hozzá a bodzavirágokat, a szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a nátrium-benzoátot.
  8. Fedjük le és érleljük 4-5 napig, időnként keverjük meg.
  9. Ezután szűrjük le és az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe töltsük bele.
  10. Jól záródó kupakokkal zárjuk le.
  11. Majd mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Garantáltan nemcsak a gyerekeknek lesz a kedvence!

Bodzaszörp készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom