Bodzatea fogyókúra

Alkalmazható a bodzatea fogyókúra esetén is? Számos fogyókúrás, diétás étrend javasolt napi étkezései között megtalálhatók a különböző gyógyteák is. Ez nem véletlen, ugyanis a gyógyteák különböző hatásai erősíteni tudják a fogyókúra sikerét, hatását. A bodza hazánkban is őshonos cserje, kisebb fa. Évszázadok óta megtalálható erdőszéleken, réteken, utak mentén, de kertekben is. Nagymamáink idején a kertekben fűszer- és gyógynövények is voltak a veteményesek mellett, melyek többféle célt is szolgáltak. Egyrészt az illatos növényeket felhasználták a konyhában és a gyógyászatban is, másrészt a különböző társnövények összeültetésével a növényvédelemről is gondoskodni tudtak.

Napjainkban ismét egyre több kertben találhatók meg a fűszernövények, de balkonokon, ablakokban is sokan nevelnek fűszernövényeket. Érdemes annyit tartani, amit biztosan felhasználunk és ha nem tudjuk frissen felhasználni, akkor ki is száríthatjuk őket.

Bodzavirág

A bodzavirágot is érdemes frissen szedni május végétől és felhasználni friss fogyasztásra teának, limonádénak, szörpnek. De kiszárítva a virágokat eltehetjük későbbi felhasználásra is. Papírzacskóban vagy jól szellőző papírral bélelt dobozban, ládában tárolva hosszú ideig eltartható.

Bodzatea készítése

Hozzávalók:

  • 4 db bodzavirág (friss vagy szárított)
  • 3 dl víz
  • frissen facsart citrom leve – elhagyható

Bodzavirág tea elkészítése:

  1. A bodzavirágot öntsük le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
  2. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. (Ne használjunk fém szűrőt)
  3. Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.

Bodzatea hatása

A bodza hatása már hosszú ideje ismert, hiszen nagymamáink korában is már a népi gyógyászat egyik fontos eleme volt. Elsősorban köhögéscsillapító, vizelethajtó, izzasztó, emésztést segítő hatásairól ismert.

Bodzatea fogyókúra esetén

Fogyókúrába is jól beilleszthető, ugyanis vizelethajtó, emésztést segítő hatása, jótékonyan hat a méregtelenítési folyamatoknál is.

Ajánlott fogyasztása

Méregtelenítés, súlycsökkentés esetén napi 1-2 csészével javasolt a fogyasztása étkezések előtt. Kúraszerűen alkalmazható 3-4 héten keresztül. Azonban érdemes figyelembe venni erőteljes vízhajtó hatását.

Természetesen a fogyókúrák hatása is abban az esetben tartható fenn hosszútávon, ha teljes életmódváltásra állunk át. Mely magában foglalja a rendszeres testmozgást, a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, változatos étkezést és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt is.

A bodzateához gyűjthetjük magunk is a virágokat, de készen is vásárolhatunk bodzavirág tea készítményeket. Bioboltokban, drogériákban, patikákban, de számos webshopban is elérhetők.

Bodzatea készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom