Bodzatea jótékony hatásai

A bodzatea jótékony hatásai már nagymamáink idején ismert volt. A bodza – ez a hazánkban is őshonos növény – ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik, mely már hosszú idő óta ismert. Mivel nemcsak kertekben, de erdőszéleken, réteken, utak mentén is megtalálható, így már nagymamáink idejében is kedvelt gyógynövény volt. Abban az időben még ismerték és alkalmazták a különböző fűszer- és gyógynövények gyógyító hatását. A fűszernövényeket sem csak az ételek ízesítésére, hanem különféle megbetegedések kezelésére is használták. Számos kertben a veteményeskert mellett ott voltak a fűszerkertek is. A növények különböző részeit gyűjtötték és szárították is, így télen sem szenvedtek ezekben hiányt.

A bodza jótékony részei

Régen a bodza minden részét felhasználták. Gyógyító célokra a virágját, a termését, a leveleit, de a szürkés kéreg alatti háncsot is használták. A bodza szárát pedig különböző eszközök – szerszámnyél, síp, furulya, játékok – készítésére is használták. Ugyanis a bodza tüzelésre nem igazán alkalmas, a növényi részek nehezen kapnak lángra és gyorsan össze is esnek, így tüzelő értéke elhanyagolható. A gyökeréből és a kéreg alatti háncs részből is készítettek teát.

Napjainkban főleg a virágát, termését ismerik sokan, ráadásul a bodza nemcsak egészséges, de még finom is. Kellemes illatú, így a gyerekek is kedvelik. Ráadásul a bodza C-vitamin tartalma duplája a citrusokénak. Ezen kívül A-, B-vitaminok és speciális flavonoidok, antioxidánsok és gyümölcssavak is erősítik jótékony hatását.

Bodzatea készítése

Hozzávalók:

  • 4 db bodzavirág (friss vagy szárított)
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
  • frissen facsart citrom leve – elhagyható

Bodzavirág tea elkészítése:

  1. A bodzavirágot öntsük le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
  2. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. (Ne használjunk fém szűrőt)
  3. Hagyjuk langyosra hűlni és ízesítsük igény szerint.

A szárított bodzavirág kevésbé okozhat allergiás tüneteket, mint a friss virág. Ugyanis a bodza virágpora is allergizálhat.

Bodzatea jótékony hatásai

Elsősorban a megfázásos, lázas tünetek kezelésére használják. Kiválóan alkalmazható köhögés csillapítására, rekedtség kezelésére, izzasztásra. Immunerősítő hatása miatt megelőzésre is ajánlott fogyasztása.

Ezenkívül vízhajtó, hashajtó, emésztést segítő. Emiatt akár fogyókúrák, diétás étrendekbe is bevehető. Vértisztító és vérnyomás szabályozó hatása is ismert.

Bodzatea vásárlása

A bodzához szükséges virágokat vagy termést nemcsak mi magunk szedhetjük, de készen is vásárolhatjuk. A különböző drogériákban, herbáriákban, patikákban, de számos webáruházban is elérhető, megrendelhető.

Bodzatea készítés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkehez

error: Védett tartalom