Tartalomjegyzék
A joghurtos bodzavirág fagyi igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni a bodza szezonban. A bodza – ez a hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – az utóbbi időben mintha ismét reneszánszát élné. Ráadásul nagyon egészséges – nagymamáink idején a népi gyógyászat egyik fő eleme is volt – számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes a bodzavirágokból szörpöt, teát, rántott bodzát is készíteni, de kihagyhatatlan finom nasi lehet a bodzás keksz is. A bodzás fagyit szintén érdemes megkóstolni a szezonban. Azonban érdemes rászámolni az állási és a fagyasztási időt, mert nem lesz azonnal fogyasztható.
Bodzavirág fagyi recept
Hozzávalók:
- 6 egész bodzavirág
- 3 dl natúr joghurt
- 1,5 dl 15%-os főzőtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 db zöld citrom vagy sárga
- 0,5 dl almalé
- 2 evőkanál folyékony méz
- 1 db zselatinlap
- folyékony édesítőszer – elhagyható
A joghurtos bodzafagyi elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a bodzavirágokat (csak szennyeződésmentes helyről gyűjtöttet használjunk, azt nem szükséges megmosni és benne tud maradni a virágpor) szárát vágjuk le.
- Tegyük őket egy tálba és locsoljuk meg a kifacsart lime levével.
- Adjuk hozzá az almalevet is és a mézet is csorgassuk hozzá.
- Keverjük össze óvatosan.
- Valami súlyos tárgyat nehezékként használva nyomjuk le a virágokat és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán át.
- Másnap jól átnyomkodva, átszűrjük egy szűrőn.
- Majd a joghurtot és a főzőtejszínt, a porcukrot a lecsepegtetett léhez adjuk és habverővel simára keverjük.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és egy lábosban kis lángon folyamatosan keverve feloldjuk.
- Ezután habverővel beledolgozzunk először 2 evőkanálnyi joghurtos masszát, majd az egészet a maradék joghurtos masszához keverjük.
- Ha szükséges még utána édesítünk.
- Fagylaltgépbe töltjük és 20-40 perc alatt fagyasztjuk. (Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az egészet be kell tenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Legalább 4-5 órára hagyjuk ott. Óránként vegyük ki és keverjük át).
- Ezután fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza
Vissza a kategória cikkeihez