Bodzavirág fagyi

A joghurtos bodzavirág fagyi igazi különlegesség, melyet kár lenne kihagyni a bodza szezonban. A bodza – ez a hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – az utóbbi időben mintha ismét reneszánszát élné. Ráadásul nagyon egészséges – nagymamáink idején a népi gyógyászat egyik fő eleme is volt – számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes a bodzavirágokból szörpöt, teát, rántott bodzát is készíteni, de kihagyhatatlan finom nasi lehet a bodzás keksz is. A bodzás fagyit szintén érdemes megkóstolni a szezonban. Azonban érdemes rászámolni az állási és a fagyasztási időt, mert nem lesz azonnal fogyasztható.

Bodzavirág fagyi recept

Hozzávalók:

  • 6 egész bodzavirág
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1,5 dl 15%-os főzőtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 db zöld citrom vagy sárga
  • 0,5 dl almalé
  • 2 evőkanál folyékony méz
  • 1 db zselatinlap
  • folyékony édesítőszer – elhagyható

A joghurtos bodzafagyi elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a bodzavirágokat (csak szennyeződésmentes helyről gyűjtöttet használjunk, azt nem szükséges megmosni és benne tud maradni a virágpor) szárát vágjuk le.
  2. Tegyük őket egy tálba és locsoljuk meg a kifacsart lime levével.
  3. Adjuk hozzá az almalevet is és a mézet is csorgassuk hozzá.
  4. Keverjük össze óvatosan.
  5. Valami súlyos tárgyat nehezékként használva nyomjuk le a virágokat és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán át.
  6. Másnap jól átnyomkodva, átszűrjük egy szűrőn.
  7. Majd a joghurtot és a főzőtejszínt, a porcukrot a lecsepegtetett léhez adjuk és habverővel simára keverjük.
  8. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és egy lábosban kis lángon folyamatosan keverve feloldjuk.
  9. Ezután habverővel beledolgozzunk először 2 evőkanálnyi joghurtos masszát, majd az egészet a maradék joghurtos masszához keverjük.
  10. Ha szükséges még utána édesítünk.
  11. Fagylaltgépbe töltjük és 20-40 perc alatt fagyasztjuk. (Ha nincs fagylaltgépünk, akkor az egészet be kell tenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Legalább 4-5 órára hagyjuk ott. Óránként vegyük ki és keverjük át).
  12. Ezután fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza

Vissza a kategória cikkeihez