Bodzavirág gyűjtése

A bodza – mely hazánkban is őshonos cserje – az utóbbi években újra előtérbe került és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bodzavirág gyűjtése is. Nagymamáink még gyűjtötték és feldolgozták a növény különböző részeit, – a népi gyógyászatban is jelentős szerepet töltött be – azonban az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Napjainkra ismét reneszánszát éli, mely elsősorban a népszerű bodzaszörpnek köszönhető. Pedig virágai sem csak szörpnek használhatók fel, mégis ez az egyik legismertebb feldolgozási formája. A szörpöt készíthetjük friss fogyasztásra és télire is. De a nyári nagy melegben igen kedvelt frissítő a bodzás limonádé is. Érdemes ezekhez tavasz végén, nyár elején gyűjteni az illatos virágokat.

Mi magunk is készíthetünk otthon, és akár ajándéknak is remek választás. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék lehet bármely alkalomra.

Hogyan történjen a bodzavirág gyűjtése

A bodza hazánk egész területén megtalálható erdőszéleken, utak mentén, réteken. Sárgásfehér színű, bogernyőbe rendeződött, lapos tányérra emlékeztető virágai május vége felé nyílnak. Azonban ne keverjük össze sem a fürtös bodzával – ennek barna bélszövet tölti ki a szár üregét – sem pedig a földi bodzával, mely alacsonyabb növésű, nem évelő és kellemetlen illatú. A fekete bodza cserje jellemzően 1,5-2 méter magasra nő, és a szár bélszövete fehéres, sárgás.

Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és bőven szedni belőle. Arra azonban figyeljünk, hogy csak olyan helyről gyűjtsük be, ahol nem éri szennyeződés. Bár a bodzának nem sok kártevője van, a levéltetvek igen kedvelik. Így arra is ügyeljünk, hogy tetves virágokat ne gyűjtsünk be. Azokat a virágokat szedjük, amik már kinyíltak és mindig csak száraz időben szedjük őket.

A szedésnél óvatosan tegyük őket a gyűjtő zacskóba, ne törjön össze és otthon azonnal vegyük ki belőle és terítsük szét, mert könnyen berohad.

Szárítása

A begyűjtött virágokat frissen felhasználhatjuk szörpnek, limonádénak, teának vagy ki is ránthatjuk. Ha ezen túlmenően még marad, azt érdemes kiszárítani és úgy elrakni későbbi felhasználás céljára.

Ehhez érdemes a virágokat kocsánnyal felfelé állítva, laza rétegben szétterítve szárítani. A legideálisabb egy jól szellőző padlás, de bárhol szárítható. A virág akkor elég száraz, ha a már a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Ezután a virágokat már könnyen le tudjuk a kocsányról kézzel morzsolni. A szárrészeket mindenképpen el kell távolítani, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalma miatt mérgező hatásúak. 

6 kg friss virágból 1 kg szárított virágot nyerünk. Melyet papírzacskóban, papírral bélelt dobozban vagy ládában tárolhatunk.

Hatása

A fehér bodzavirágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, cukrot és C-vitamint is tartalmaznak. A friss és szárított virágból tea is készíthető, mely elsősorban nyugtató, izzasztó, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.

Bodza szüret:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom