Bodzavirág 

A bodzavirág a bodza cserje vagy fa májustól nyíló illatos virága. A bodza hazánkban is őshonos és Európában szinte mindenhol megtalálható. Jótékony hatása nagyon régóta ismert. Már nagymamáink idejében gyűjtötték és feldolgozták a növény különböző részeit. Hiszen a népi gyógyászat egyik jelentős növénye is volt. Abban az időben a veteményeskertek mellett – között – fűszer- és gyógynövények illatoztak, melyeket nemcsak a konyhában, hanem a gyógyászatban is használtak. Ismerték és alkalmazták a növényeket a különböző betegségek kezelésére, megelőzésére egyaránt. Aztán ez a tudás egy időre feledésbe merült.

Napjainkra ismét egyre többen fordulnak a gyógynövények, fűszernövények felé. Sok kertben – de erkélyen, balkonon is – újra illatoznak a különböző növények. A bodza szintén ismét a látómezőbe került, bár ennek oka elsősorban a népszerű bodzaszörpnek köszönhető. Pedig virágai sem csak szörpnek használhatók fel, mégis ez az egyik legismertebb feldolgozási formája. A szörpöt készíthetjük friss fogasztásra és télire is. De a nyári nagy melegben igen kedvelt frissítő a bodzás limonádé is.

Bodzavirág

A bodza jellemzően 1,5-2 méter magasra növő cserje vagy kisebb fa. Hazánkban erdőszéleken, réteken, utak mentén találkozhatunk vele. Városokban is előfordul, mert jól viseli a szennyezett levegőt is. A fiatal növény ágainak kérge zöld, míg egy éves kor fölött szürke vagy szürkésbarna színű a kérge, melyet paraszemölcsök borítanak. A szár üregét fehér, puha, szivacsszerű bélszövet tölti ki. Levelei 5-7 páratlan számú levelekből állnak.

A bodza virága – az időjárás függvényében – május közepétől, végétől nyílik. A virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztető, tenyérnyi nagyságú. Virágai bogernyőbe rendeződve nőnek. Termései, a bogyók augusztus, szeptemberre érnek be.

Bodzavirág gyűjtése

A bodzavirágot májustól gyűjthetjük. Lehetőleg forgalmas utaktól távol, szennyeződésmentes virágokat szedjünk, melyeken levéltetvek sem láthatók. A bodzának nem sok kártevője van, de a levéltetvek közéjük tartoznak. A tetvek az ágak szárán, levelén és virágán is előfordulhatnak. Már messziről feketéllenek és csillognak. Ezeket a növényeket kerüljük el.

Érdemes kirándulásokkal összekötni az illatos virágok gyűjtését. Ehhez célszerű kosarat vinni magunkkal, abban szellősen tartható. A zacskóba gyűjtött virágot otthon minél előbb terítsük szét, nehogy berohadjon.

A bodzavirág felhasználása

A begyűjtött virágokat frissen felhasználhatjuk szörpnek, limonádénak. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék lehet bármely alkalomra. De tea vagy rántott bodza is készíthető belőle.

Ha ezen túlmenően még marad, azt érdemes kiszárítani és úgy elrakni későbbi felhasználás céljára. Ehhez érdemes a virágokat kocsánnyal felfelé állítva, laza rétegben szétterítve szárítani. A legideálisabb egy jól szellőző padlás, de bárhol szárítható. 6 kg friss virágból 1 kg szárított virágot nyerünk. Melyet papírzacskóban, papírral bélelt dobozban vagy ládában tárolhatunk.

A bodzavirágot cukorral elkeverve sütemények ízesítésére is használhatjuk. De készíthetünk belőle bodzás kekszet is.

Leggyakoribb felhasználási módja azonban teának készítve, mely betegségek megelőzésére, de akár kezelésére is alkalmazható.

Bodza szüret:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom