Tartalomjegyzék
A bodzazselé a bodzának egy kevésbé ismert feldolgozási formája, de érdemes mindenképpen kipróbálni ezt a formáját is. A bodza – ez a hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – már évezredek óta ismert. Az indiánok is használták sebek kezelésére. A népi gyógyászatban és a természetgyógyászatban is fontos szerepe van. Ugyanis nemcsak a konyhában használatos, mivel gyógynövény is egyben. Nagymamáink idején szinte minden részét használták, gyűjtötték. Tudták, hogy mely betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmas. De virágját és termését is felhasználták. A bodzavirágból tea, szörp és a nyáron egyre népszerűbb bodzás limonádé is készíthető. A termés legismertebb feldolgozási formái a lekvár és a bor.
A bodzazselé kevésbé ismert, de egyszerűen elkészíthető. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.
Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és szedni belőle olyan helyről, ahol nem éri szennyeződés. Aztán már állhatunk is neki a zselé készítésének!
Házi bodzazselé recept
Hozzávalók:
- 30-35 nagyobb bodzavirág (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- fél kg befőző cukor
- 1 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
- 1 liter víz
- 2 evőkanál almapektin
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
A bodza előkészítése:
- vizsgáljuk át a virágokat
- a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)
- a bodzavirágokat tegyük egy nagy tálba és öntsük rá a langyos – de nem meleg – vizet
- hagyjuk egy éjszakán át lefedve ázni
Az egyszerű bodzazselé elkészítési lépései:
- A beáztatott bodzavirágokról szűrjük le a levet egy fazékba.
- A virágokat is alaposan nyomkodjuk át.
- Majd a leszűrt lébe keverjük bele a cukrot és a felszeletelt citromot.
- Lassú tűznél forraljuk fel, és mielőtt levennénk a tűzről adjuk hozzá a pektint, amivel további egy percig forraljuk.
- Még forrón töltsük az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe és jól záródó kupakkal zárjuk le.
- Tegyük száraz dunsztba és csak ha teljesen kihűlt (ez lehet egy teljes nap is) vegyük ki, címkézzük fel és tegyük a kamra polcaira.
Süteményekbe, palacsintába, de kalácsra kenve is kitűnő választás. De használhatjuk torták tetejére díszítésként is.
Bodzazselé:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez