Bodzazselé

A bodzazselé a bodzának egy kevésbé ismert feldolgozási formája, de érdemes mindenképpen kipróbálni ezt a formáját is. A bodza – ez a hazánkban is őshonos cserje vagy kisebb fa – már évezredek óta ismert. Az indiánok is használták sebek kezelésére. A népi gyógyászatban és a természetgyógyászatban is fontos szerepe van. Ugyanis nemcsak a konyhában használatos, mivel gyógynövény is egyben. Nagymamáink idején szinte minden részét használták, gyűjtötték. Tudták, hogy mely betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmas. De virágját és termését is felhasználták. A bodzavirágból tea, szörp és a nyáron egyre népszerűbb bodzás limonádé is készíthető. A termés legismertebb feldolgozási formái a lekvár és a bor.

A bodzazselé kevésbé ismert, de egyszerűen elkészíthető. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.

Ha nyílik a bodzavirág érdemes kirándulásokat tenni és szedni belőle olyan helyről, ahol nem éri szennyeződés. Aztán már állhatunk is neki a zselé készítésének!

Házi bodzazselé recept

Hozzávalók:

  • 30-35 nagyobb bodzavirág (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • fél kg befőző cukor
  • 1 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál almapektin
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

A bodza előkészítése:

  • vizsgáljuk át a virágokat
  • a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan virágot szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)
  • a bodzavirágokat tegyük egy nagy tálba és öntsük rá a langyos – de nem meleg – vizet
  • hagyjuk egy éjszakán át lefedve ázni

Az egyszerű bodzazselé elkészítési lépései:

  1. A beáztatott bodzavirágokról szűrjük le a levet egy fazékba.
  2. A virágokat is alaposan nyomkodjuk át.
  3. Majd a leszűrt lébe keverjük bele a cukrot és a felszeletelt citromot.
  4. Lassú tűznél forraljuk fel, és mielőtt levennénk a tűzről adjuk hozzá a pektint, amivel további egy percig forraljuk.
  5. Még forrón töltsük az előzőleg kifertőtlenített üvegekbe és jól záródó kupakkal zárjuk le.
  6. Tegyük száraz dunsztba és csak ha teljesen kihűlt (ez lehet egy teljes nap is) vegyük ki, címkézzük fel és tegyük a kamra polcaira.

Süteményekbe, palacsintába, de kalácsra kenve is kitűnő választás. De használhatjuk torták tetejére díszítésként is.

Bodzazselé:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez