Fekete bodza kártevői

A fekete bodza kártevői leggyakrabban a tetvek. A bodzának, mely hazánkban is őshonos növény, nincsenek nagy igényei. Erdőszéleken, réteken, utak mentén, árokpartokon is találkozhatunk a jellemzően 1,5-2 méter magas cserjékkel, kisebb fákkal. Nem túl igényes, szinte bármely talajon megél. A városokban, lakott területeken is megtalálható, mert a szennyezett levegőt is jól viseli. Éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy károkozói sincsenek, de ez nem így van.

Bár túl sok károkozója valóban nincs, de ezt a növényt is megtalálják a kórokozók és nem kerülik el a betegségek sem. Ezek ellen érdemes már megelőzéssel is védekezni. A növényi részek vizsgálatával hamar láthatók a sérülések, elváltozások is, érdemes ezért minél előbb beavatkozni.  

Fekete bodza kártevői

Leginkább a leveleket, a lombozatot megtámadó betegségek kialakulásával lehet számolni. Legjellemzőbb a bodza-levélatka és a bodza levéltetű előfordulása. Ezek szívogatásának hatására a növény különböző részein alakulhatnak ki sérülések.

Bodza-levélatka

Kártételének hatására a bodza levele hólyagosodni, hullámosodni kezd. Ennek következtében a hajtások növekedése is lelassulhat, leállhat.

Kétfoltos takácsatka

A kétfoltos takácsatka jelenlétére a pöndörödő levelek utalnak.

Védekezés ellenük: olajos készítménnyel téli lemosó permetezés, hogy az áttelelő egyedek számát ritkítsuk

Bodza levéltetű

A levéltetvek a virágok nyelén okozhatnak súlyos károkat, mivel szívogatásuk hatására a virágok elszáradhatnak. De a mézharmat és a korompenész a levelek kanalasodásához is vezethet.

Védekezés: Évente 2-3 szor permetezni szükséges.

Fekete bodza – gombás betegségek

Cerkospórás levélfoltosság

Fellépésének az esős, párás idő kedvez. Hatására a levélen szabálytalan alakú, 6mm körüli foltok jelennek meg, melyek szegélye sötét, a foltok közepe kivilágosodó. Erős fertőzés esetén a levelek lehullanak, ami korai lombhulláshoz is vezethet.

Védekezés: megelőzéssel, a már fertőzött levelek megsemmisítésével, majd a fás részek nyugalmi időben történő lemosó permetezése

Botritisz

A bogyós növényeknél a terméseket károsítja. A még éretlen, sérülésmentes termésbe nem hatol be, de az érett termésen sérülés nélkül bejuthat. Hatására a termés megrothad.

Védekezés: először a sérülések megakadályozására irányuljon a növényzet szellőzésének biztosításával, majd időben történő szürettel

Mind a betegségek, mind a kártevők ellen elsősorban a szellősre kialakított metszéssel lehet védekezni. Továbbá nagyon fontos a szaporítóanyag megbízhatósága is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom