Tartalomjegyzék
A fekete bodza lé a bodza terméséből készített szörp. Ugyanis nemcsak a bodzavirágból, de a termésből is készíthető nagyon finom szörp friss fogyasztásra, de akár télire elrakva is. A bodza – ez a hazánkban is őshonos növény – az utóbbi időben ismét reneszánszát éli. Leginkább limonádé vagy szörp formájában ismerjük, pedig számos egyéb feldolgozási lehetősége is van. Bár a szörpök akárcsak a levendula szörp vagy a hagyományos gyümölcsszörpök az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek és nemcsak a gyerekek körében.
Néhány évtizedig csak a nagymamáink készítették a szörpöket, mivel egyre elterjedtebb lett a nagyüzemi cukros – szörpnek még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető – levek. Napjainkra azonban, mintha a nagymamák receptjei leporolásra kerültek volna és a szörp készítés házilag is, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra. Ráadásul számos módon variálhatók, kísérletezzünk bátran!
Bodza lé hatása
Ennek a növénynek a leve igazán rendkívüli hatású. A bodza azok közé a kevés növények közé tartozik – ilyen például a kókusz is – amelynek szinte minden része felhasználásra kerül. Nemcsak a virága és a termése, de a levele és a kérge is. A bodza elsősorban megfázásos tünetek (láz, köhögés, rekedtség) kezelésében használatos gyógynövény. De remekül használható vízhajtásra, vizelethajtásra és hashajtásra is. Immunerősítő, így az őszi megfázásos betegségek megjelenése előtt megelőzésként is érdemes fogyasztani. Szintén megelőzésre használható magas vérnyomás elkerülése esetében is.
Házi fekete bodza lé recept
Hozzávalók:
- 2 kg bodzabogyó (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 80 dkg cukor
- 1 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
- víz
- 1 dkg citromsav
- géz vagy pelenka
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
A bodza előkészítése:
- a leveleket és zöld részeket távolítsuk el (csak olyan termést szedjünk, amin nincsenek bogarak, rovarok, egyéb szennyeződések)
- a bodzafürtöket alaposan mossuk meg, többszöri váltóvízzel
- majd egy villa segítségével szemezzük le
Az egyszerű bodza lé készítése lépésről – lépésre:
- A leszemezett bogyókat tegyük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Közepes lángon főzzük a forrástól számítva 15 percig.
- Ha a bogyók elkezdenek szétrepedni, akkor kapcsoljuk le alatta a lángot.
- Majd egy másik edényre helyezzünk gézt vagy pelenkát és szűrjük át rajta a bodzát.
- Hagyjuk, hogy jól lecsepegjen (ez akár egy fél – egy óra is lehet).
- Majd a fennmaradt bogyókat is óvatosan nyomkodjuk át.
- A lecsepegtetett léhez adjuk a cukrot és a citromsavat és ismét feltesszük főni.
- 10-15 percig főzzük.
- Majd még forrón töltsük jól záródó üvegekbe.
- Állítsuk fejre 5-10 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Garantáltan nemcsak a gyerekek kedvence lesz!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez