Tartalomjegyzék
A rántott bodzavirág kevésbé ismert, mint az egyéb rántott zöldségek, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető. Igazi különlegesség! Ráadásul a bodza számos módon felhasználható nemcsak – az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – bodzaszörpként vagy teaként. A bodza nagyon egészséges már a népi gyógyászat egyik fontos eleme is volt. Nagymamáink kertjében is előfordult, de megtalálható erdőszéleken, réteken, utak mentén egyaránt. Régen minden részét felhasználták. A szárakból – melyeket tüzelésre nem használtak rossz hatásfoka miatt – különböző eszközöket, játékokat, furulyát, sípot készítettek. A kéreg alatti háncs részből is főztek teát nemcsak a virágból és a termésből. A bodzavirágot pedig cukor ízesítésére is használták, de készíthetünk belőle bodzás kekszet is.
Egyszerű rántott bodza receptje
Hozzávalók:
- 10 db bodzavirág
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dl tej
- 10 dkg liszt
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
- olaj – a kisütéshez
A rántott bodzavirág elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a bodzavirágot óvatosan öblítsük le (ha szennyeződésmentes helyről szedjük nem is szükséges, mert a víz kimossa a virágport belőle) és csepegtessük le egy szűrön.
- A szárak részét ne vágjuk le teljesen.
- Egy tálba üssük bele a tojásokat és keverjük össze a tejjel, a kétféle cukorral, csipet sóval és a reszelt citromhéjjal együtt.
- Majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy olyan állaga legyen, mint a palacsintatésztának.
- Csomómentesen keverjük el.
- Majd egy serpenyőben forrósítsunk olajat.
- A lecsöpögtetett bodzavirágokat fogjuk meg a száruknál és mártsuk bele a palacsintatésztába, ezután pedig tegyük a felhevített olajba.
- Néhány perc alatt süssük aranybarnára és szedjük papírtörlőre.
Önmagában, vagy fahéjas cukorral megszórva is tálalhatjuk. Kínálhatunk hozzá friss házi bodzás limonádét. Jó étvágyat hozzá!
Laci bácsi konyhája – Bodzavirág bundában:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza
Vissza a kategória cikkeihez