Sárga bodza

A sárga bodza – vagy aranylevelű bodza – nem sokban különbözik a hazánkban is őshonos fekete bodzától. Bár jellemzően a fekete bodzát ismerjük, hiszen ez őshonos hazánkban is. Évezredek óta ismert jótékony hatása, melyet már az indiánok is használtak. A népi gyógyászat – és napjainkban a természetgyógyászat – egyik fő eleme is. Régen a szegények gyógyszeres szekrényének tekintették, mivel minden részét alkalmazni tudták a különböző betegségek megelőzésére vagy kezelésére.

Hiszen megtalálható a kerteken kívül az erdőszéleken, réteken, mezőkön, országutak mentén is. Így szinte bárki hozzájuthat értékes virágaihoz, terméseihez. Azonban ez a pézsmaboglárfélék családjába tartozó cserje vagy kisebb fa nem tévesztendő össze a fürtös- illetve a földi bodzával, ugyanis ez utóbbiak mérgezők! A földi bodza alacsonyabb és nem évelő, kellemetlen illatú. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és a szárát barna bélszövet tölti ki, ez különbözteti meg a fekete bodzától.

Sárga bodza jellemzői

A rendkívül mutatós növény alakja keskenyebb, karcsúbb, mint a hagyományos bodzáé. Jellemzően 1,5-2 méter magasra nő, mely metszés nélkül is megtartja formáját. Levelei mélyen bemetszettek, színük a lime színéhez hasonlatos. Árnyékosabb helyen megmarad ez a zöldes árnyalata, napos helyen azonban élénk sárga – már-már aranyba hajló – színt kap, neve emiatt is aranylevelű. Fehér virágai – melyek olyanok, mint a hagyományos bodzáé – késő tavasszal nyílnak. Fekete bogyói nyár végére érnek be.

Gondozása megegyezik a hagyományos bodza gondozásával. Talajtípusát tekintve, bármilyen talajon jól megél.

Bodza felhasználása

A tavasz végén, nyár elején nyíló ernyős bodzavirágból leginkább bodzaszörpöt vagy az utóbbi időben egyre népszerűbb bodzás limonádét készíthetünk. A friss, illatos virágokból a kenyérre, kalácsra kenhető, vagy sütemények ízesítésére használható bodzazselé is nagyon finom. Bár a virága gyűjtés után akár ki is szárítható és számos módon felhasználható. A szárított bodzavirágból leggyakrabban tea készül, de remekül ízesíthetünk vele cukrot, – melyet aztán sütemények ízesítésére használhatunk – de nagyon finom a bodzás keksz is.

A bodza érett, sötét bogyóiból általában lekvárt, bort készítenek. De nagy mennyiség esetén pálinkát is főznek belőle. A bodzapálinka igazi különlegesség, ha alkalmunk nyílik a kóstolására, ne hagyjuk ki!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom