Szárított bodzavirág

A szárított bodzavirág nemcsak a tea alapanyaga lehet, mivel akár cukor ízesítésére is használhatjuk. Így pedig sütemények ízesítésére is kiváló. Készíthetünk így bodzás kekszet, de bármilyen édesség ízesítésére jó választás. A bodza, ez a hazánkban is őshonos cserje nemcsak utak mentén, erdőszéleken, réteken, de számos kertben is megtalálható. Nagymamáink még gyűjtötték és feldolgozták a növény különböző részeit, mivel a népi gyógyászatban is jelentős szerepet töltött be. Azonban az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Napjainkra ismét reneszánszát éli, mely elsősorban a népszerű bodzaszörpnek köszönhető.

A bodzavirág gyűjtése

A fekete bodza – mely nem tévesztendő össze sem a fürtös bodzával, sem a földi bodzával – virágai az időjárás függvényében május vége felé nyílnak. Hazánkban erdő széleken, utak mentén, réteken is szedhetjük, de ügyeljünk arra, hogy, hogy csak olyan helyről gyűjtsük, ahol nem éri szennyeződés. Arra is ügyeljünk, hogy tetves virágokat ne gyűjtsünk be. A bogernyőbe rendeződött, lapos tányér formájú, tenyérnyi virágokat teljesen kinyílt állapotban szedjük. Lehetőleg száraz időben.

Óvatosan tegyük őket a gyűjtő zacskóba, ne zúzódjon össze és otthon azonnal vegyük ki belőle és terítsük szét, mert könnyen berohad.

Bodzavirág szárítása

A begyűjtött virágokat frissen felhasználhatjuk szörpnek, limonádénak, teának vagy ki is ránthatjuk. Ha ezen túlmenően még marad, azt érdemes kiszárítani és úgy elrakni későbbi felhasználás céljára.

Szárítására legideálisabb egy jól szellőző padlás, de bárhol szárítható. Ehhez érdemes a virágokat kocsánnyal felfelé állítva, laza rétegben szétteríteni és úgy hagyni megszáradni. A virág akkor elég száraz, ha a már a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Ezután a virágokat már könnyen le tudjuk a kocsányról kézzel morzsolni. A szárrészeket mindenképpen el kell távolítani, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalma miatt mérgező hatásúak. 

Szárított bodzavirág tárolása, felhasználása

1 kg szárított virágot nagyjából 6 kg friss virágból nyerünk. Ezt érdemes papírzacskóban, papírral bélelt dobozban vagy ládában tárolni és úgy használni fel. Felhasználhatjuk teának, szörpnek vagy limonádénak, de cukorral összekeverve sütemények ízesítésére is.  

A bodzavirágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, cukrot és C-vitamint is tartalmaznak. A friss és szárított virágból tea is készíthető, mely elsősorban nyugtató, izzasztó, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.

Bodza szüret:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodza_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom